... yazı kalır.

bellatrix begins: batman gibi değil, anka kuşu gibi!

BBC Türkçe'den Heberler

Bugün "hıhı evet"lik bir haber karşıma çıktı, takip etmediğim bbcturkce twitter hesabı ve buna inandığından mı, yoksa komik bulduğundan mı paylaştığını anlayamadığım bir tanıdık sağolsun... Haberin başlığı şu: "Hamile olduğunu fark etmedi, sokakta doğurdu"

Allaam inşallah kedidir köpektir, lütfen öyle olsun, diye düşünerek açtım haberi. Bana ne, ister insan olsun ister köpek, derdim o değil. Sadece BBC'nin böyle bir dangalaklık yapmış olmasını istemedim. Ne yazık ki umduğum olmadı, bildiğin insanmış doğum yapan...

"İngiltere'nin Derby kentinde yaşanan olayda, alışverişe çıkmış olan Jane Eadie kendini iyi hissetmeyerek bir banka oturdu. Alışverişe çıkmış olan diğer insanların karşısında doğum yapmak üzere olduğunu fark eden kadına o sırada yanında bulunan yirmi üç yaşındaki kızı yardımcı oldu. (...) Üçüncü çocuğunu doğuran anne Jane Eadie, son dokuz aydır bazı ilaçlarını almayı bırakması sebebiyle kilo aldığını sandığını söyledi."


BBC Türkçe, veya bu haberin orijinalini yapan BBC (Türkçe'sine nazaran daha kötü yazılmış orijinal haber metni burada) gerçekten kınanası. Kadın "ben hamile olamam, kimseyle beraber olmadım, bakireyim" deyip nurtopu gibi bir oğlan doğursa, ona da inanacaklar muhtemelen (pun intended).

Bazen mesleğimin bu ülkedeki atıllığı aklıma geliyor ve böyle "havuza girdi hamile kaldı", "hamile olduğunu doğurana kadar anlamadı" tarzı haberler yayınlanmadan müdahale etmek üzere danışman olarak işe mi girsem, diyorum. Bu haberler geldiğinde, salon kadını çizgimden çıkmadan "hadi len ordan" temalı bir yanıt verebilecek olsam isteyebilirdim bu işi, gerçekten.

Arkadaşım, beni delirtmeyin! Bir kadın, hadi karnının büyümesini kilo artışı, bebeğin tekmelerini de gaz sancısı sandı diyelim; yaklaşık 9 ay boyunca menstrüasyon döngüsündeki değişikliği (bir diğer deyişle adet olmayışını), vücudundaki onlarca diğer değişikliği, çatlaklarını, parlayan suratını, deliren hormonlarını ve ruh durumundaki dalgalanmaları nasıl fark etmeyebilir? Hem de iki çocuk doğurmuş bir kadından bahsediyoruz!

Habercilere ilk öğretildiğini düşündüğüm cümleyi duruma uyarlamak gerekirse; köpek sokakta aniden doğurursa haber olabilir, fakat insan hamile olduğunu anlamadığını iddia ederek doğurursa bu haber olmamalıdır, çünkü yalandır.

Okuru bu kadar gerizekalı yerine koyan bir haber ajansını takip etmeyi reddedişim, bence oldukça doğal.

0 yazmadan duramayan var!:

Related Posts with Thumbnails

bencileyin

Fotoğrafım
iyiyim, kötüyüm, mutluyum, mutsuzum, güzelim, çirkinim - herkes kadar. çok şey bilir, her şeyi hatırlarım; çöp beyinliyimdir. bana alttan bakarsanız bir tanrı görürsünüz (temsili). müzik dinlerim, sadece yalnızsam veya sarhoşsam bağıra bağıra eşlik ederim; yoksa insanları düşünürüm aslında. ve severim. insanları severim; bazı insanları daha fazla, bazılarını çok çok fazla, boyumdan büyük severim. sonracıma, okurum. bir de yazarım; iyi, kötü, mutlu, mutsuz, güzel, çirkin - herkes kadar.

basılı materyalin hastasıyım!

read the printed word!