... yazı kalır.

bellatrix begins: batman gibi değil, anka kuşu gibi!

Küçük Kara Balık

Şu İkinci Dünya Savaşı ile ilgili Yahudi gözünden kaç tane film çekilmişse, Türkiye'de de 1980 askeri müdahalesi ile ilgili o kadar film, dizi vb çekilmiştir sanıyorum. Çemberimde Gül Oya diye bir dizi vardı bir aralar, bu "dönem dizileri"nin ilki diyebiliriz sanırım. Annem çok severdi, ben de bakardım evde oldukça. Özge Özberk idealist bir öğretmeni oynuyordu, babası dönemin milletvekili, kocası da dönemin aktivistiydi. İşte her kızın babasına benzer erkek bulmayacağına veya komşunun tavuğunun komşuya daha çekici göründüğüne örnekti falan filan...

Peki ben bunları neden anlatıyorum?

Kardelen Özge, sınıfta öğrencilere Küçük Kara Balık diye bir kitap okutuyordu; İran şahlık rejiminin muhalif yazarı Samed Behrengi'nin çocuk kitabı. Çocuk kitabı dediysem, Küçük Prens misali aslında büyüklerin okuması gereken, büyüklerin okursa anlayacağı çocuk kitabı.

Sonra o yazar yasaklı olduğu için kitaplar toplatılıp yakılıyordu okulun bahçesinde. Güzel ve çok üzücü bir sahneydi, bizim dizilerde sık rastlanmayan cinsten.

İşte tüm Mephisto'da film müzikleri karıştırırken bu kitabı gördüm kasada ve bu sahneyi hatırladım, yine yasaklanmadan -nolur nolmaz- alıp okuyayım dedim. Bugün okudum bir çırpıda, ben de kendi okulumun bahçesinde. Derim ki siz de okuyun, ne de olsa hepimiz severiz "sonunda boğulmak olsa da / benim o sularda yüzmem gerek" kafalarını, hiç icraate dökmesek bile.

(15 Ağustos 2010, Boğaziçi)

Küçük Kara Balık, Versus Yayınları

0 yazmadan duramayan var!:

Related Posts with Thumbnails

bencileyin

Fotoğrafım
iyiyim, kötüyüm, mutluyum, mutsuzum, güzelim, çirkinim - herkes kadar. çok şey bilir, her şeyi hatırlarım; çöp beyinliyimdir. bana alttan bakarsanız bir tanrı görürsünüz (temsili). müzik dinlerim, sadece yalnızsam veya sarhoşsam bağıra bağıra eşlik ederim; yoksa insanları düşünürüm aslında. ve severim. insanları severim; bazı insanları daha fazla, bazılarını çok çok fazla, boyumdan büyük severim. sonracıma, okurum. bir de yazarım; iyi, kötü, mutlu, mutsuz, güzel, çirkin - herkes kadar.

basılı materyalin hastasıyım!

read the printed word!