... yazı kalır.

bellatrix begins: batman gibi değil, anka kuşu gibi!

Konjenital çekişme

Kadınlar arasındaki çekişmenin ilki, ilkeli ve en büyüğü, anne ile kız arasında yaşanır.
*
Bugünlerde erken evlenen tanıdık çok; birçok kişiden de çocuğu geç yaşlarda yapmanın zorluğuyla ilgili birtakım teoriler duyuyorum. Teori, çünkü hepsi daha birkaç yıl önce çocuk olan (bazıları da hala öyle olmaya devam eden) insanlar söylüyor bunu. Belki de doğrudur, belki de jenerasyon farkı çocuk büyütmenin, daha doğrusu yetiştirmenin zorluğunu üçe beşe katlayan bir olgudur... Bunu söyleyen erkeklerin savı, 50 yaşında çocuğuyla top oynayamayacak olmaktan duydukları endişe iken, kadınlar kızlarını anlamayacak olmaktan şikayet eder.
*
Erkeklere lafım yok; yaygın kanının aksine ne erkek çocuk oldum, ne de baba olacağım. Ancak, bana kalırsa kadınların bilmedikleri veya hesaba katmamayı tercih ettikleri şey, sadece kızlarını anlamayı kesecekleri yaşın değişkenlik gösterdiğidir. Çünkü anne anlamaz, bilmez veya bilmemeyi tercih eder. Sırayladır bunlar. Önceleri kızının okulda kaybettiği silgiyi dahi dinler anne; ilk aşk, okul tercihi veya kızının seçmek istediği meslek konularında pürdikkat kesilir. Zaman geçtikçe "ben her şeyimi anneme anlatırım ki"ci kız, annenin belki o kadar da anlayışlı ve açık fikirli olmadığını fark ettikçe, ona daha az şey anlatmaya başlar. Daha sonra, yani kız büyüdükçe ve 15 yaşı ile 25 yaşı arasında doğru bildiği ve annesiyle uğrunda körü körüne iddialaştığı değerlerin bir kısmının aslında annesinin söylediği gibi olduğunu gördükçe, güneşe döner gibi anneye döner tekrar. Ama ara açılmış, anne artık "bana bunu anlatma" demeye başlamıştır hareketleriyle veya doğrudan sözleriyle. Bilmemeyi tercih etmiştir.
*
İşte asıl kopuş buradadır ve bu, jenerasyon farkına bağlı olarak daha erken veya daha geç gerçekleşebilir.
*
***
*
Öte yandan anne-kız arasında az yaş farkı oluşu, annenin zeka, güzellik, popülerlik ve olgunluğun verdiği çekicilik açısından daha üstün olduğu durumlarda ilişkilerine direkt olumsuz etkilidir.
*
Örneğin, annesiyle arasında 18-20 yaş fark olan bir kız onun hayata hakimiyeti karşısında kendini zayıf hissedebilir. Yine Küçük Sırlar'dan bir ilişkiyi, gözümle gördüğüm bir sahneye bağlayacağım. İlgilendiği adamın aslında annesiyle takıldığını öğrenen bir kız vardı dizide, halihazırda sıfıra yaklaşan kendine ve annesine güvenini yerle bir ediyordu bu durum.
*
Geçtiğimiz haftasonlarından birinde Heybeli'de gece dışarı çıktık ve ben bu sahneyi gördüm. Büyüdükleini kabullenmekte zorlandığım kuzenim ile tayfası, yani 18-21 yaş arası gençler eğleniyorlardı. Anne-babalar da dilerlerse oraya uğruyor, genelde kafaları müziği çekmediği için çok etrafta durmuyorlardı. Kuzenin arkadaşları arasında çok sade ve açıkçası ilk bakışta dikkat çekmeyecek bir kız vardı, hepsiyle aynı yaşta ama daha küçük görünen, muhtemelen SMSler, feysbuk güncellemeleri ve twitler sebebiyle ayfonunu elinden hiç düşürmeyen bir kız. Bir de annesi vardı yanında, amcamların aksine sonuna kadar ortamda duran, tabir-i caizse bizi dans pistine gömecek olan. Hepimizden çok dans etti, hepimizden çok içti, hepimizden çok dikkat çekti. Zaten hepimizden daha hevesli ve hevesle süslenip hazırlanmış olarak gelmişti oraya. Ve hep kızının yanındaydı, ona göz kulak olmak gibi bir niyeti olmadığı halde.
*
Kızın kendini tüm gece boyunca tehdit altında hissettiğini görmek için, algıları çok açık biri olmaya gerek yoktu.
*
***
*
Rekabet çekemeyecek bazı ilişkiler var; bazıları için sevgililik böyle bir kurumken, bazıları evliliği, bazıları da iş ilişkilerini böyle değerlendirir.
*
Ama annesinin ayaktaki ve hayattaki duruşuna hayran hiçbir kadın, kendisi hakkında kendini kolay kolay tatmin edemez.
*
(11 Ağustos 2010, Yuva2)

0 yazmadan duramayan var!:

Related Posts with Thumbnails

bencileyin

Fotoğrafım
iyiyim, kötüyüm, mutluyum, mutsuzum, güzelim, çirkinim - herkes kadar. çok şey bilir, her şeyi hatırlarım; çöp beyinliyimdir. bana alttan bakarsanız bir tanrı görürsünüz (temsili). müzik dinlerim, sadece yalnızsam veya sarhoşsam bağıra bağıra eşlik ederim; yoksa insanları düşünürüm aslında. ve severim. insanları severim; bazı insanları daha fazla, bazılarını çok çok fazla, boyumdan büyük severim. sonracıma, okurum. bir de yazarım; iyi, kötü, mutlu, mutsuz, güzel, çirkin - herkes kadar.

basılı materyalin hastasıyım!

read the printed word!