... yazı kalır.

bellatrix begins: batman gibi değil, anka kuşu gibi!

Görecelik Kuramı

0'dan hay bin tivite ulaşmak için geçen sürenin 4000-5000 tivit arasından daha kısa oluşuna "görecelik kuramı" denir. Bu görecelik kuramının benzeri, beşte üç ile onda altının aslında eşit olmayışında görülebilir. Matematiksel olarak da bu kesirleri eşit yerine denk olarak yazmak bu nedenle daha doğru olduğundan, ilkokulda öğrenip daha sonra test usulü sınav sisteminde hepten unuttuğumuz denklik işaretinin o üçüncü çizgisini sandıktan çıkarıp, tozunu aldıktan sonra üç kere öpüp şukulayarak kullanmaya başlamamız gerekir. Ah bu ezberci eğitim sistemi yok mu... Anne olunca anlarsınız.

Şekil1. a denktir b eşit değildir a eşittir b ve demek ki parantezler de virgüller kadar önemlidir
(türkçe derslerine de ben giriyorum. ek iş.)


Beşte üç ile onda altının aslında eşit olmadığına ikna olmayanları, bunu bir muz kesri olarak görmeye davet ediyorum. Diyelim beş muzunuz var, üçünü siz yiyip ikisini Somali'ye gönderdiniz. Bir de, diyelim on muzunuz var ve bu kez altısını siz yediniz. Oha. Eminiz bir dilek hakkınız olsa onu da çaya batırır yerdiniz ama neyse, biz konumuza dönelim. Ne sizin tükettiğiniz, ne de yüce gönüllülüğünüzle bağışladığınız muz sayısı eşit değil. Dünyada -ve kilonuzda- yaptığınız değişiklik de. Demek ki, beşte üç eşit değildir onda altı.

İlk paragraftaki görecelik kuramı örneklerinde sonuç aynı olsa da, ilkinin "hevesini almak" dışında mantıklı bir açıklaması yoktur. O yüzden de izafiyet bir kuramdır, kanun değildir.

Bunu da çözdüm.
Saygılarımla.

0 yazmadan duramayan var!:

Related Posts with Thumbnails

bencileyin

Fotoğrafım
iyiyim, kötüyüm, mutluyum, mutsuzum, güzelim, çirkinim - herkes kadar. çok şey bilir, her şeyi hatırlarım; çöp beyinliyimdir. bana alttan bakarsanız bir tanrı görürsünüz (temsili). müzik dinlerim, sadece yalnızsam veya sarhoşsam bağıra bağıra eşlik ederim; yoksa insanları düşünürüm aslında. ve severim. insanları severim; bazı insanları daha fazla, bazılarını çok çok fazla, boyumdan büyük severim. sonracıma, okurum. bir de yazarım; iyi, kötü, mutlu, mutsuz, güzel, çirkin - herkes kadar.

basılı materyalin hastasıyım!

read the printed word!