... yazı kalır.

bellatrix begins: batman gibi değil, anka kuşu gibi!

Babanı da sevmezdim remix!

Remix sözcüğünü Céline Dion'un "My heart will go on" şarkısından öğrenmiş olabilirim. Zira ortaokulda filandık, o dönemden önce yabancı müzikle öyle pek alakadar olmamıştım, yerlilerimizin remix denen olguyla tanışıklığı henüz başlamamıştı. Dolayısıyla evet, ortaokul zamanı olmalı... Bir gün my heart will go on çaldı bir yerde ama hızlı hızlı... "Remix bu" dediler. O zaman dedim, ben remix sevmiyorum.

Remix'i şarkının dımdımtıss halinden ibaret sandığımız yıllardı. Sonra teknoloji ilerledi, bizim vaktiyle sevmiyoruz dediğimiz remix başlıbaşına bir genre oldu neredeyse. Şimdilerde hiçbir şarkıyı "normal" dinlemek mümkün değil.

Pakize Suda'nın kitabında okuduğumu hatırladığım (yamuluyorsam düzeltin) bir ifade vardı patchwork ile ilgili. "Patchwork" diyordu Suda, "atılmak üzere kenara ayrılmış kumaşların, üstünde birçok saat ve bir sürü emek harcanarak daha da atılması gerekir hale getirilmesi işidir." Ben bu açıklamaya çok gülmüştüm, annem hiç katılmamıştı. Eh, ben katılmadığım şeye de gülerim; bir şeyin şukusunu vermem için illa ki aynı fikirde olmam gerekmez.

Pakize hanım birkaç ay önce Harbiye'deki askeri müzede düzenlenen patchwork sergisini görse istisnaların kaideyi bozacağına kanaat getirirdi eminim. Demek ki her laf her duruma uyarlanamıyormuş...

Şimdi ben de her duruma uyarlanamayan bir laf edeceğim:

"Remix, dinlenmemesinin insanlık namına daha iyi olacağı şarkıların, üstlerinde birçok saat ve bir sürü emek harcanarak daha da dinlenemez hale getirilmesi işidir."

Tiga'nın Shoes şarkısının kulak tırmalamayan bir versiyonunu bulmak için o kadar çok uğraştım ki bugün remix çöplüğü arasında, bu yazıyı yazmak farz oldu.

Sonunda da radio edit'te karar kıldık gene, merak eden varsa.

(04 Kasım 2010, İstanbul)

3 yazmadan duramayan var!:

remix out
remake in!

al bak sunu dinne.. sana gondericektim bu sarkiyi da unuttum cok konusamadik son zamanlarda diyeeee
http://welovekingkong.tumblr.com/post/1425126190/obsessions-marina-and-the-diamonds-asprins-for-my
affiyedolsun gizimaaaaah

 

Ama bazı öyle remixler var ki şarkının aslından iyi olabiliyor xıtak dozu abarınca rezil bir şey çıkıyor ortaya. :)

 

Vladimir, bu xıtak böyle bi uyku ilacı filan mı acaba? :D

Tabi ki çok başarılıları da var; ama ben kendi adıma yüzde 90'ından hoşlanmadığımı söyleyebilirim. Remix'i remake'ten, cover'dan ayırarak konuşuyorum tabi - onlar çok daha başarılı olabiliyor asıllarına nazaran!

 
Related Posts with Thumbnails

bencileyin

Fotoğrafım
iyiyim, kötüyüm, mutluyum, mutsuzum, güzelim, çirkinim - herkes kadar. çok şey bilir, her şeyi hatırlarım; çöp beyinliyimdir. bana alttan bakarsanız bir tanrı görürsünüz (temsili). müzik dinlerim, sadece yalnızsam veya sarhoşsam bağıra bağıra eşlik ederim; yoksa insanları düşünürüm aslında. ve severim. insanları severim; bazı insanları daha fazla, bazılarını çok çok fazla, boyumdan büyük severim. sonracıma, okurum. bir de yazarım; iyi, kötü, mutlu, mutsuz, güzel, çirkin - herkes kadar.

basılı materyalin hastasıyım!

read the printed word!