... yazı kalır.

bellatrix begins: batman gibi değil, anka kuşu gibi!

Zorunlu İslam Dersi

Zorunlu din dersi gelmiş, amanın aman diye millet sokaklara dökülmüş ben yokken. Bir sorum var ki ulan diye başlayacağım izin verirseniz; ulan, bu din dersi eskiden zorunsuzdu da biz mi bilmiyorduk? Neden okuduk yıllarca bir yıl "ahlak nedir?"den, bir yıl "islamiyetin doğuşu"ndan başlayan parmak kalınlığında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarını?

Aslında sorulması gereken daha temel bir soru var, o da şu: Neden bu derse inatla din dersi denmeye devam ediliyor? Bizim bildiğimiz din dersi, kafakağıdında Müslüman yazan her öğrenciye zorunluyken, Yahudi arkadaşlara da haftada iki saat fazladan futbol oynama veya dedikodu yapma imkanı veren bir zaman dilimiydi. Bizde Yahudiden başka bir din mensubu olmadığı için örnek bu; yoksa Hristiyan, şaman, pagan; sanıyorum hepsi muaf olacaktı bu dersten.

Bize öğretilmeye çalışılan her şey Bedir-Uhud-Hendek üçgeni içinde gerçekleştiğinden; Selçuk Erdem karikatürleriyle Bruce Almighty esprileri arasında Musa nedir, İsa naapmıştır da noolmuştur filan gibi konuları merak edenlerimiz öğrendi, etmeyenlerimiz öğrenmedi. Oysa bize din dersinde öğretilen ilk şey "bizim" tüm dinleri tanıdığımız idi. Öyle de yüce gönüllü, kendini bilir bir topluluktuk. Ne ara o tanıdığımız dinleri anlatmaktan vazgeçtik, o merak konusu.

Aa, belki de bizim İslam Dersi tüm dinlere zorunlu hale gelmiştir yahu? Dur ben şu işi araştırayım da geleyim bi...

0 yazmadan duramayan var!:

Related Posts with Thumbnails

bencileyin

Fotoğrafım
iyiyim, kötüyüm, mutluyum, mutsuzum, güzelim, çirkinim - herkes kadar. çok şey bilir, her şeyi hatırlarım; çöp beyinliyimdir. bana alttan bakarsanız bir tanrı görürsünüz (temsili). müzik dinlerim, sadece yalnızsam veya sarhoşsam bağıra bağıra eşlik ederim; yoksa insanları düşünürüm aslında. ve severim. insanları severim; bazı insanları daha fazla, bazılarını çok çok fazla, boyumdan büyük severim. sonracıma, okurum. bir de yazarım; iyi, kötü, mutlu, mutsuz, güzel, çirkin - herkes kadar.

basılı materyalin hastasıyım!

read the printed word!