... yazı kalır.

bellatrix begins: batman gibi değil, anka kuşu gibi!

Başarılı intiharlar

İntiharda başarılı olmanın olasılık-şans gibi, sağlamak-neden olmak gibi ironik, kinayeli bir tarafı var ama biz anlamını karşılayacak şekilde konuşalım. İntiharda başarılı olmak, amacına ulaşarak ölmek demek. Başarının sırrı büyük ölçüde nerede? Yalnızlıkta! Kişi eylemi gerçekleştirirken etrafında onu vazgeçirmeye ya da kurtarmaya çalışacak kimsenin olmayışında.

Suicidality Assessments diye bir eğitim alıyordum geçenlerde; işle en alakasız olan eğitim o gibiydi çünkü. "İntihar Hevesinin Değerlendirilmesi" diye çevirebiliriz bu başlığı. Birine intihar heveslisi teşhisi koymak için onlarca test, anket, değerlendirme olduğunu bilmiyordum ben.

Lakin, bu anketleri can-ı gönülden doldurarak hevesli çıkan adamın gerçekten intihara meyilli olduğuna da inanmıyorum.

Ahkam kesmek kolay, millet boşuna mı psikiyatri doktoru olmuş, Freud musun lan sen diyebilirsiniz. Freud değilim tabi, allahıma bin şükür özellikle pembesi değilim... de, bana bir şey inandırmak da kolay değil. Deneyimim var allaha şükür (buradaki şükür nidası da yukarıdaki ironi/kinaye tespitine tabidir), insan kafayı da yese o an, karşısındakinin aslında kurtarılmak istediğini biliyor içten içe.

Yani, bana çıkıp kimse demesin ki şu aşağıdaki anketi intihara meyilli birine versek hepsine "yetmez ama evet" deyip ele verecek kendini ve ardından bir çatıya çıkıp, aşağıda bir kalabalık oluşmasını beklemeden atlayıverecek aşağı?

Hiç sanmıyorum.

Caps: Columbia Suicide Severity Rating Scale (C-SSRS)

2 yazmadan duramayan var!:

bende hiç sanmıyorum :)
-
hemera

 
Related Posts with Thumbnails

bencileyin

Fotoğrafım
iyiyim, kötüyüm, mutluyum, mutsuzum, güzelim, çirkinim - herkes kadar. çok şey bilir, her şeyi hatırlarım; çöp beyinliyimdir. bana alttan bakarsanız bir tanrı görürsünüz (temsili). müzik dinlerim, sadece yalnızsam veya sarhoşsam bağıra bağıra eşlik ederim; yoksa insanları düşünürüm aslında. ve severim. insanları severim; bazı insanları daha fazla, bazılarını çok çok fazla, boyumdan büyük severim. sonracıma, okurum. bir de yazarım; iyi, kötü, mutlu, mutsuz, güzel, çirkin - herkes kadar.

basılı materyalin hastasıyım!

read the printed word!